Latvijas muzeju katalogs

Talsu novada muzejs

K.Mīlenbaha, Talsi, LV - 3201

  •  63222770, 29102628
GADA BALVU ATBALSTA:




Sēņu izstāde Talsu novada muzejā

 

13. septembris – 15. septembris. 2013

Sadarbībā ar Latvijas Dabas muzeju no 13. septembra Talsu novada muzeja apmeklētājiem tiks piedāvāta „Sēņu izstāde”. Izstāde būs skatāma tikai trīs dienas- līdz 15. septembrim.

Piektdien, 13. septembrī plkst.11 būs tikšanās ar Latvijas Dabas muzeja Botānikas nodaļas vadītāju, mikoloģi Initu Dānieli. Tikšanās laikā ikviens varēs parādīt sēņu speciālistei savus atradumus un saņemt konsultācijas. Laipni aicināti skolotāji ar saviem skolēniem, kuriem mācību programmā ir tēma par sēnēm. Izstādes atklāšanas laikā ieeja bez maksas.

Lai arī šis nav bagātīgs sēņu gads, tā gluži nav, ka izstāde būtu jāatliek. „Šogad sēnes pat viena ciema ietvaros vietām ir un netālu ir tā, ka nevar pat vienu sēni atrast. Tas saistīts ar sauso laiku un no tā, cik katrā vietā ir lijis ,” stāsta mikoloģe Inita Dāniele.

Mēs esam iecienījuši cepurīšu sēnes, bet tā ir tikai ļoti maza daļiņa no milzīgās sēņu valsts. Daudzas sēnes bez mikroskopa nemaz nevar ieraudzīt. Šoreiz izstādē būs acīm redzamās sēnes – gan ēdamās, gan indīgās. Jebkurš sēņu cienītājs zina, cik svarīgi ir labi pazīt sēnes un „neiekrist” uz indīgajām. Uzturā lietojamo sēņu sugu skaits ir neliels - ap 50 sugām. Parasti sēņotāji lasa gailenes, bērzlapes, baravikas, apšubekas, bet tautā populāras tā arī nav kļuvušas aplocenes, celmenes, dižsardzenes, atmatenes. Latvieši ir ļoti konservatīvi un baidās iepazīt jaunas ēdamās sēņu sugas. Izstādē kopā ar speciālisti varēsiet noskaidrot, kuras tad vēl droši var lasīt. Tomēr, runājot par sēnēm, nedrīkstam aizmirst, ja nav drošas pārliecības, kā sēne ir ēdama, groziņā labāk nelikt!

Ja, sēņojot no 12. -13. septembrim, jums ir izdevies atrast kādu īpašu sēni (pat nezinot tās nosaukumu), priecāsimies, ka atgādāsiet to uz muzeju.

 

Linda Smilga-Šimpermane,
Talsu novada muzeja
galvenā speciāliste dabas jautājumos

 
blog comments powered by Disqus